Markan viat

Onko joku joskus kuullut kuuluisista markan vioista? Minä olen. Enkä ole pelkästään kuullut, vaan seisonut erikoiskokeiden ja siirtymien varrella niiden takia.

Anjalankosken rallisprint 2005

Lähtötilanne: Lasken nuorena poikana GT Corollalla vitonen silmässä ja värisuora koetaulussa, eli rajoitinta vasten. Ensimmäinen kierros, ja nyt pitää näyttää koko maailmalle kuinka kova jätkä on.

Lopputulos: Seison nuorena poikana konepelti pystyssä tien laidassa, bensa käryää ja palomies on jo tyhjentämässä letkuaan konehuoneeseen. Nyt pitää näyttää koko maailmalle, kuinka kova mekaanikko on.

Syy: Polttoaineen jakotukki on neljällä M6-kuusiokolokantaisella pultilla kiinni. Tukki on todennäköisesti ollut irti ennen kisaa, en muista enkä haluakaan muistaa, mutta kaksi etummaista pulttia ovat unohtuneet kiristää. Lainaan Anjalan VPK:n miesjumalilta riittävästi ruostuneen viiden millin kuusiokoloavaimen, jolla saa jakotukin kireälle. Ajan varikolle, olen äkäinen ja päätän näyttää maailmalle vasta seuraavassa lähdössä.

Hinta: 6mm kuusiokoloavain 1.5-10mm sarja 19.90 €, mutta jos budjetti on tiukalla niin pelkkä 6mm avain 1.30 €.

Jakotukki kireälle ja vetoja! Tässä mennää toista kierrosta Anjalankosken rallisprintissä 2005. Kuva: Kari Kaistinen

Lapuan SM-ralli 2014

Lähtötilanne: Olemme ajaneet tai kuvitelleet ajaneemme testiä paljon, auto on tikissä ja miehet iskussa. Autossa on toki edelleen huonosti istuvat lasikuitupuskurit ja 1-kuljettajalla epäilys astmasta, mutta periaatteessa kaikki on hyvin. Torille, lähtöön ja kauhealla raivolla kohti erikoiskoetta numero yksi. Kohta mennään ja lujaa.

Lopputulos: Seisomme Arpiaisen kanssa lapualaisella linja-autopysäkillä n. 15 kilometriä myöhemmin. Emme siis aivan kerenneet ensimmäiselle erikoiskokeelle saakka. Etanoli haisee nenään, ja Arpiainen ilmoittaa että hän jää tähän. Vilkaisen itsekin takajalkatilaan ja totean jääväni mielelläni samalle pysäkille. Pohdimme kaksissa miehin, kuinka tämä hoidetaan. Kohta mennään kotia ja lujaa.

Syy: Polttoainetankin letkun alumiininen liitin on haljennut ja etanolia ryöppyää autoon sisälle litratolkulla. Kyydissä olevalla varaosa- ja työkalupaketilla korjaaminen on vähintäänkin haasteellista, ja takaisin huoltoon on liikaa matkaa. Joku meitä viisaampi tiesi sanoa, että liitin halkeaa terävän ja kovan esineen iskusta, millä toki suljettiin pois se, että meistä kumpikaan ei ollut lyönyt siihen päätään.

Hinta: Öpauttiarallaa 8.00 €, kevättarjouksesta tinkimällä 6.00 €

Lapualla 2014, sanotaanko että auto ei kerennyt edes pölyyntyä ennen keskeytystä.

Naantali Nuorten SM-ralli 2008

Lähtötilanne: Ralliradion kultakurkku Joni Pakarinen on onnistunut puhumaan minut kartturin paikalle 2+1 kilpailun sopimuksella. Viimein oli optio kansallisesta Riistavedellä ajetusta kilpailusta. Naantalin kilpailu menee heikosti, en muista mitä tapahtuu, mutta häviämme paljon aikaa jonkin vian takia. Lopulta vedämme hirvittävän roikun paikassa, jonka pystyi näkemään jo kilpailumatkalla Forssan ABC:n kahvipöydästä.

Pakarinen oli jo tuolloin ihastunut omaan radioääneensä, ja hän ei kuunnellut. Koluamme ojanpohjaa kahdella pyörällä, ja oja vie voiton. Olemme niin syvällä, että kymmenen minuutin odottelun jälkeen paikallinen tilanisäntä vetää meidät kaivinkoneella pois ojasta. Jokainen voi kuvitella mielessään miltä tuntuu istua hieltä ja pierulta haisevassa kilpa-autossa 45 asteen kulmassa ojassa, odotella kaikessa rauhassa apua ja lopulta katsoa sivuikkunasta, kuinka ensin tulee näkyviin kauha ja lopulta kaivinkone.

Lopputulos: Seisomme rengastarkastuksessa ja tästä emme enää selviä. Pakarinen alkaa hermostua ja hän väittelee oman reitensä kokoisen katsastusmiehen kanssa. Katsastusmies on sitä mieltä, että meillä on leimaamattomat renkaat. Hän on oikeassa, koska renkaissa ei ole yhtään ainutta, ei edes tehtaan merkkiä. Pääsemme jatkamaan kisaa, mutta kuulemma perästä kuuluu. Ajamme kokemusta ja tuntumaa pari erikoiskoetta, kunnes Hondan voimansiirto pettää. Kuuntelemme keskellä korpea lintujen laulua useamman tunnin, ja kello alkaa lähestyä iltayhdeksää. Loppuhuipennus on tulossa puhelun muodossa:

”Rantarallista terve. Tuota teillä oli sellainen juttu siinä rengastarkastuksessa, niin nyt tästä on tullut päätös että teidät on tosiaan hylätty.”

Asia kunnossa.

Syy: Tuleva radioiden kultakurkku päätti siis kyntää ojassa, onneksi sentään veto päällä. Tosin se veto jätti uloimpien eli luonnollisesti kartanlukijan puolen renkaiden merkinnät vakkasuomalaiseen mutapenkkaan. Kuin pisteeksi i:n päälle juuri tuossa kilpailussa puuttui vanteeseen liimattavat, varmistuksena toimivat merkintätarrat.

Hinta: Mitä nyt sellainen leimasin tai tarra maksaa, jolla merkintä pysyy renkaassa?

Spin-off-tarina: Ja se Riistaveden optioralli? Meille tuli jokin tekninen vika, en muista mitä tapahtui, mutta häviämme paljon aikaa jonkin vian takia. Päätämme ottaa vehkeet laitaan ja laskea takana tulevan ohitse. Paikkavalinta on loistava: kilpakumppani heittää kiven suoraan sivuikkunasta sisään, ja lasi murenee kuin Toronto Maple Leafs kevään edetessä. Kivi kimposi Esapekka Lapin Hondasta, toivottavasti se on vielä tallessa.

Tunturi-ralli 2013

Lähtötilanne: Onneksi olen sössinyt hommat jo huolella ennen lopullista pilvilinnan romahdusta. Hanhikosken erikoiskokeella oli rallivaihde päällä, joka kuljetti meidät sitten vastustamattomasti hankeen. Erikoinen vaihde. Hangesta lähdimme lasit huurussa, ajoimme uudestaan pihalle ja pilasimme parin kilpakumppanin kisan seisomalla tientukkeena. Pääsimme kuitenkin jatkamaan menestystarinaamme seuraaville erikoiskokeille.

Lopputulos: Seisomme nokkapelti pystyssä Heinunkierrossa. Auto on kisan kapeimmassa kohdassa, moottorikelkkailijat viittovat että tulkaa pois edestä. Emme aikoneet tulla, koska emme pääse. Juha Salo meinaa ajaa päälle ja näyttää vihaiselta.

Syy: Hanhikosken ulosajossa lunta pakkautuu konehuoneeseen kuutioittain, ja sitä painuu aina vaihdelaatikon päällä olevien vaihteensiirtäjille saakka. Sitten ne helvetin vaijerit kolisevat irti, joku lukitussokkakin taitaa lentää mäkeen. Olisiko tragedian voinut estää? No tottakai: nippusiteet siirtäjävaijerien päälle tuplalukitukseksi. Emme olleet laittaneet. Tai sitten ajaa tietä pitkin.

Hinta: 6 kpl nippusiteitä + R-lukitussokka, 0.50 €. Alamme lähestyä markkaa.

Ralli Italiassa 2007

Lähtötilanne: Toinen rallini ulkomailla, isoja poikia reissussa mukana ja jännittää aivan perhanasti. Kisaa ennen järjestetyllä testierikoiskokeella ajamme Jari-Matti Latvalan ja Jari Ketomaan kanssa samaa pellonlaitaa. Ajattelen, että voisin periaatteessa pestä jätkien tuulilaseja, ja olisin silloinkin jo innoissani. Tavoitteena ajaa ehjä kisa ja kokemusta, kenties joku hyvä pätkäaikakin.

Lopputulos: Ei ehjää kisaa, ei kokemusta ja yksi paska pätkäaika. Ensimmäisen EK:n lopussa lämpömittari pamahtaa kerrasta tappiin ja sitä tuijotellessa muistaakseni vielä spinnaan ja sammutan auton. Se lähtee vaivoin käyntiin, ja ajamme maaliin koska sinne on niin vähän matkaa. Joku helvetin makarooni yrittää hiillostaa Super 2000:lla perässä. Siirtymällä lisäämme vettä jäähdyttäjään. Homma jää kesken huoltoon, lämpö on polttanut kansipahvin, taisi jopa jälkikäteen selvitä että kansikin oli mennyt korkkiruuviksi. Pakkaamme laukut, lähdemme takaisin Suomeen. Reissu kesti 5 päivää, ajoimme kilpaa 7 minuuttia ja minuutin terveisiä.

Syy: Alavesiletkun klemmari kiristämättä, tai se oli muuten vain porsinut.

Hinta: 0.90 €

 

Huom! Kaikki hinnat sis. alv 24%.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *